Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb (alsó és felső is lehet, én vegyesen csináltam)
- 360 g sűrített paradicsom
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1-2 csapott kávéskanál Cayenne bors
- Só
- 2-3 kávéskanál sült csirke fűszerkeverék
- 2 kávéskanál Erős Pista
- Olívaolaj
Elkészítés:
A csirkecombokat megmossuk. Elkészítjük a pácot: egy nagyobb tálban a sűrített paradicsomba egyenletesen belekeverjük a mézet, a cukrot, a fűszerkeveréket, egy csipet sót, az Erős Pistát és a Cayenne borsot. Én kifejezetten szeretem, ha pikáns egy étel, de ha valaki nem nagy rajongója a csípős ízeknek, akkor mérsékelje a hozzávalóknál megadott fűszermennyiséget. Ha túl sűrű a pác, egy kis vízzel hígíthatjuk.
A kész pácba beleforgatjuk a csirkecombokat, majd fóliával lefedjük a tálat. Egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, hogy a hús magába szívja az ízeket. Másnap egy olívaolajjal kikent tűzálló edényben egymás mellé fektetjük a combokat, ráöntjük az összes páclét. Előmelegített, 180 fokos sütőben (alul-felül sütés) 50 percig sütjük alufóliával lefedve, majd még szabadon 20 percig. Steakburgonyával tálaljuk.
Sztori:
A csirkecombokat alapvetően mindig sütőben sütöm, mert – bár így hosszadalmasra nyúlik a főzés – porhanyós lesz a hús tőle, gyakorlatilag leomlik a csontról. Ebben a receptben pedig az ízlésem egyik legfontosabb jellemzője mutatkozik meg: imádom a csípős ételeket, pláne ha ízvilágot valami édes is kiegészíti.