Zuzmócska főz

Fűszeres steakburgonya

2016. január 11. 14:41 - Zuzmócska

Hozzávalók:

  • 1 kg sütnivaló újkrumpli
  • Bors
  • Cayenne bors
  • Pirospaprika
  • Őrölt rozmaring
  • Szárított petrezselyem
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • Olívaolaj

hozzavalok.jpg

Elkészítés:

Kisebb méretű újkrumplikat választunk a steakburgonya elkészítéséhez. A krumplikat alaposan, mosogatókefe segítségével megtisztítjuk (ez apró sérüléseket ejt a burgonya felületén, így a fűszerek könnyebben beivódnak), NEM hámozzuk meg őket. A krumplikat csónak formában négy részre vágjuk, majd egy olívaolajjal kikent tűzálló edénybe helyezzük őket úgy, hogy a héjuk nézzen lefelé. Megszórjuk őket sóval, frissen őrölt borssal, némi pirospaprikával, őrölt rozmaringgal és Cayenne borssal (ha valaki nem szereti a csípőset, ez utóbbi elhagyható). A krumpli tetejére kevés olívaolajat öntünk, majd egy kanál segítségével megkeverjük az egészet, hogy a fűszerek némiképp eloszoljanak. Megszórjuk szárított petrezselyemmel (ha van friss, az még jobb!) és megtisztított, egész fokhagymagerezdeket dugdosunk a krumplicsónakok közé.

180 fokos, előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 50 percig sütjük lefedve, majd szabadon további 15-25 percig. Figyelni kell, hogy a fűszerpaprika ne égjen meg!

 fuszerezve.jpg

Sztori:

A krumpli talán a legsokoldalúbban elkészíthető köret. Fűszerbolondként viszont én hamar ráuntam a klasszikus krumplipüré/petrezselymes krumpli/sültkrumpli vonalra. Mindig érdekelt, hogyan csinálják a steakhouse-ok ezt a remek köretet, úgyhogy hosszas kísérletezés után megteremtettem a saját steakburi receptemet. Bár sütése sok időt igényel, a fűszerek harmonikus együttállásáért mindenképpen érdemes kipróbálni! Ráadásul rengeteg étel – elsősorban húsok - mellé remek köretként szolgál, sőt, mártogatósként is fogyasztható (pl. fokhagymás tejföllel vagy salsa szósszal).

steakburi.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzmocskafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr358249876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szvsz 2016.01.12. 13:42:31

Hát ha ebből így az lesz... Próbáltam így is (azaz először lefedve, igaz volt alatta kis víz is, aztán takaró nélkül), meg előfőzve és grillezve sütve, régi krumplival, újjal, pirossal, sárgával (még fonnyadttal is) de még sohasem lett az az igazi ropogós steak burgonya >:-(

Zuzmócska 2016.01.12. 13:47:23

@szvsz: Ez eléggé krumplifüggő egyébként. Volt, hogy véletlenül plusz egy fél órára bennfelejtettem a sütőben és úgy lett az igazi, van, hogy hamarabb kész lesz. Én az előfőzést sosem próbáltam, bár lehet nem rossz ötlet, utána valószínűleg magasabb hőfokon kell hirtelen megkérgesíteni a sütőben.
Érdemes rá egyébként sült csirke fűszerkeveréket is rakni.
süti beállítások módosítása