Zuzmócska főz

Fűszeres sült camembert

2016. február 11. 12:18 - Zuzmócska

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db natúr camembert sajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél alma
  • egy kis marék dió (én most nem használtam, de javaslom)
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • friss vagy szárított rozmaring
  • frissen őrölt feketebors
  • olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor

A salátához:

  • különböző zöldségeket használhatunk: saláta (vagy rukkola, madársaláta), paradicsom, újhagyma, paprika, uborka, olívabogyó
  • tehetünk bele kis mozzarellagolyókat is
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • fél lime leve

hozzavalok.jpg

Elkészítés:

Apró forgácsokra daraboljuk az alma felét és a fokhagymagerezdeket, a diót is kis darabokra tördeljük. A camembertek tetején egy éles kés segítségével hosszúkás vágásokat ejtünk, majd ezekbe tömködjük a fokhagyma- és almaforgácsokat, valamint a diót. Egy tűzálló edényt kikenünk olívaolajjal, majd belehelyezzük a sajtokat. Ízlés szerint megszórjuk őket sóval és frissen őrölt feketeborssal, valamint a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Ha ez kész, a sajtok alá öntjük a fehérbort. Előmelegített, 180 fokos sütőben (alul-felül sütés) körülbelül 20-25 percig sütjük lefedve.

cami.jpg

tepsi_cami.jpg

Addig elkészítjük a salátát. A zöldségeket apróra vágjuk és beletesszük egy salátástálba. A dresszinghez öt evőkanál olívaolajat egy kis tálkában alaposan elkeverünk a fél lime frissen facsart levével és az egy evőkanál mustárral. Az olajos salátadresszingeknél mindig az a lényeg, hogy az olajat valami savanyú/savas lé ellensúlyozza: az olívaolaj helyettesíthető más olajokkal (pl. búzacsíra-olaj, szezámmag-olaj, tökmagolaj), ahogy a limelé is citromlével, vagy ecetekkel (pl. balzsamecet, meggyecet). A dresszinget fokozatosan ráöntjük a zöldségekre, miközben kakukkfűvel és sóval fűszerezünk. Óvatosan összekeverjük a salátát.

Ha a camembert megsült, salátával és fűszervajjal töltött baguette-tel tálaljuk. Felnyitjuk a még forró sajt tetejét és a folyós belsejét rákenjük a baugette-ra, vagy csak simán tunkoljuk.

kesz.jpg

Sztori:

Pénzügyi és egészségügyi megfontolásból úgymond „félvega” vagyok. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden második alkalommal húsmentes ételt készítek – ilyenkor általában a sajt, a gomba, a főzelékek és a különböző saláták kapják a fő szerepet a konyhában. Ez pedig az egyik kedvenc és legegyszerűbb sajtos receptem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzmocskafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr358356888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása