Hozzávalók:
- 500 g szarvacskatészta
- 200 g reszelt mozzarella
- 200 g kemény, vagy félzsíros sajt – Cheddart javaslom (én Magellánt használtam)
- 100 g natúr krémsajt
- 3 egész mozzarella
- 2 dl tej
- 2-3 púpozott evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- olívaolaj
- egy pár csípős szárazkolbász
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss, apróra vágott petrezselyem
- apróra vágott chili ízlés szerint
A Marinara szószhoz:
- egy kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 egész babérlevél
- bazsalikom
- oregánó
- 2 közepes szál répa
- só, bors
- 360 g sűrített paradicsom
Elkészítés:
A szarvacska tésztát sós, olajos vízben megfőzzük. Apróra vágjuk a kolbászt, a felét egy nagyobb lábosban, vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymanyomóval összepasszírozott fokhagymagerezdeket, az apróra vágott petrezselymet és a chilit. Kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd némi pirítás után mindezt felöntjük tejjel. Ekkor mehet bele a reszelt mozzarella, a reszelt Cheddar és a krémsajt is. Egyenletesen elkeverjük (közepesen sűrű, isteni illatú szószt kell kapnunk), majd belekeverjük a megfőtt tésztát. Az így kapott „Mac and Cheese”-t egy olívaolajjal kikent, magas falú, tűzálló tálba (pl. jénaiba) öntjük.
Elkészítjük a gyors, házi Marinara szószt. Egy kisebb lábosban az apróra szeletelt hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lereszelt répát és az összenyomott fokhagymát. Miután kissé megpirul, ráöntjük a sűrített paradicsomot. Mehetnek bele a fűszerek: a só, a frissen őrölt feketebors, 2 egész babérlevél, az oregánó és a bazsalikom (ez utóbbival vigyázzunk, ha túl sok kerül az ételbe, megkeseredik). Ha túl sűrű a szósz, egy kis vízzel felönthetjük. Hagyjuk kicsit rotyogni, hogy összeérjenek az ízek. Ha kész, vegyük ki a babérleveleket.
A marinara szószt egyenletesen oszlassuk el a jénaiban fekvő tészta tetején. Szórjuk rá a maradék, felszeletelt szárazkolbászt, majd az egész tetejét fedjük be a szeletekre vágott mozzarellával. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg szépen megpirul a sajt teteje. Melegen tálaljuk, extraként meg lehet szórni pirított hagymával.
Sztori:
Alapvetően nagyon szeretem a csőben sült dolgokat, a sajtnak pedig egyenesen a megszállottja vagyok. Emellett mindig is ki akartam próbálni a Mac and Cheese-t házi változatban, ez a receptötlet pedig épp szembejött velem a tumblr-en. Külön jó pont, hogy ezzel a recepttel az olasz konyha egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb szószát, a Marinara elkészítését is megtanulhatjuk, ami a későbbiekben hasznos lehet tészták, házi pizzák, vagy húsok ízesítéséhez. A szerencsés együttállások után átszabtam a receptet némiképp a saját szájízem szerint, ezt olvashatjátok. Nagy sikere volt!