Hozzávalók:
- 30 dkg friss, leveles sóska
- 1 csomó zöldhagyma
- 3-4 szem közepes, vagy nagy krumpli
- 3-4 szál sárgarépa
- 4 húsleveskocka – 2 liter vízhez
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- olaj
- só
- frissen őrölt feketebors
- A tálaláshoz: tejföl, főtt tojás
Elkészítés:
2 liter vízből és a 4 húsleveskockából forrásban lévő levesalapot készítünk. Ebbe beletesszük az alaposan megmosott, szárától megfosztott és feldarabolt sóskaleveleket és a kockára vágott krumplit. Kis lángon hagyjuk rotyogni. A felkarikázott zöldhagymát és sárgarépát egy külön serpenyőben olajon megdinszteljük, majd mikor már üveges a hagyma, levesszük a tűzről és adunk hozzá egy evőkanál lisztet. Összekeverjük, majd a zubogó levesbe öntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Kb. még 30-40 percig, lassú tűzön főzzük a levest, hogy minden zöldség biztosan megpuhuljon. A végén adhatunk hozzá friss, feldarabolt petrezselymet. Darabokra vágott főtt tojással és tejföllel tálaljuk.
Sztori:
Anyai ágon orosz származású vagyok, így nálunk korántsem voltak ismeretlenek a keleti ételek (míg mások karácsonykor halat készítenek, mi rendszerint piráskit csinálunk). Nagymamám pedig számos receptet lejegyzett a családi szakácskönyvbe, ezt a levest is onnan lestem ki. Oroszul ziljónije scsi (azaz zöld scsi) néven fut, mi csak orosz sóskalevesként emlegetjük.