Zuzmócska főz

Orosz sóskaleves

2016. január 28. 10:04 - Zuzmócska

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss, leveles sóska
  • 1 csomó zöldhagyma
  • 3-4 szem közepes, vagy nagy krumpli
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 4 húsleveskocka – 2 liter vízhez
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • olaj
  • frissen őrölt feketebors
  • A tálaláshoz: tejföl, főtt tojás

hozzavalok.jpg

Elkészítés:

2 liter vízből és a 4 húsleveskockából forrásban lévő levesalapot készítünk. Ebbe beletesszük az alaposan megmosott, szárától megfosztott és feldarabolt  sóskaleveleket és a kockára vágott krumplit. Kis lángon hagyjuk rotyogni. A felkarikázott zöldhagymát és sárgarépát egy külön serpenyőben olajon megdinszteljük, majd mikor már üveges a hagyma, levesszük a tűzről és adunk hozzá egy evőkanál lisztet. Összekeverjük, majd a zubogó levesbe öntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

labos.jpg

leves.jpg

Kb. még 30-40 percig, lassú tűzön főzzük a levest, hogy minden zöldség biztosan megpuhuljon. A végén adhatunk hozzá friss, feldarabolt petrezselymet. Darabokra vágott főtt tojással és tejföllel tálaljuk.

kesz.jpg

Sztori:

Anyai ágon orosz származású vagyok, így nálunk korántsem voltak ismeretlenek a keleti ételek (míg mások karácsonykor halat készítenek, mi rendszerint piráskit csinálunk). Nagymamám pedig számos receptet lejegyzett a családi szakácskönyvbe, ezt a levest is onnan lestem ki. Oroszul ziljónije scsi (azaz zöld scsi) néven fut, mi csak orosz sóskalevesként emlegetjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzmocskafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr918311618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2016.02.01. 10:42:41

Utálom a sóskát! Egyetlen esetben eszem csak meg: anyósom sóskalevesében, ami - meglepő módon- hasonlóan készül, mint amit megírtál, bár ők az ukrán változatot készítik ;) Igazi lélekmelegítő, nagyon finom ízharmóniájú leves, egyszerűen nem tudok betelni vele, és örülök, hogy Te is így gondolod!

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/04/01/husveti_maradekok (ebben a posztban a Tojásos sóskalevest keresd, nálunk így készül)
süti beállítások módosítása