Hozzávalók:
- 2 érett (puha) avokádó
- 2 nagy, érett paradicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 TV-paprika
- egy fél hegyes-erős paprika
- egy fél lime leve (egy kis citromé is lehet)
- egy csapott kávéskanál tört koriandermag
- egy csapott kávéskanál oregánó (kakukkfüvet is lehet bele tenni)
- só
- őrölt feketebors
- egy kis pohár natúr joghurt
Elkészítés:
A paradicsomot, a kétféle paprikát, a lilahagymát és a fokhagymát felkockázzuk, majd a robotgépbe töltjük. (Ha botmixerrel csinálod, akkor egy magas falú edénybe.) Az avokádót egy éles kés segítségével körbevágjuk, majd egy csavaró mozdulattal két részre bontjuk (az egyik felében marad a magja). Egy élesebb evőkanál segítségével kikaparjuk a belsejét és a zöldségekhez adjuk. A magot NEM dobjuk ki! Szórjuk meg a zöldségeket fűszerekkel: a sóval, a frissen őrölt borssal, a koriandermaggal (én egész koriandermagot vettem, mozsárban törtem össze), a szárított oregánóval, majd facsarjuk rá a fél lime levét. Adjuk hozzá a natúr joghurtot.
Mindezt robotgépben (vagy a botmixerrel) összeaprítjuk – krémes állagú szószt kapunk (én kicsit darabosan jobban szeretem). Az avokádó természetes reakciója, hogy a levegőn megbarnul. Ez az ízét nem befolyásolja, csak nem olyan esztétikus a krém, mintha friss zöld színű lenne. A folyamatot könnyű megakadályozni azzal, ha a guacamoléba beletesszük az avokádómagokat.
Sztori:
A guacamolét mindenki másképp készíti el. Otthon elég sokat kísérleteztünk vele édesanyámmal: az avokádót alapvetően fokhagymával és hagymával kevertük össze. Mígnem egyszer egy barátom megmutatta, hogy ő többféle zöldséggel együtt készíti – ezt aztán én is kipróbáltam, a krémes állag eléréséért pedig joghurttal egészítettem ki a receptet. Az így elkészült guacamole remek előétel mártogatósként (pl. nachosszal), vagy egy finom reggeli is lehet fokhagymás-vajas pirítósra kenve. A sokféle nyers zöldség miatt pedig igazi vitaminbomba így a szürke téli napokra!