Zuzmócska főz

Csőben sült Mac and Cheese

2016. január 03. 12:40 - Zuzmócska

Hozzávalók:

  • 500 g szarvacskatészta
  • 200 g reszelt mozzarella
  • 200 g kemény, vagy félzsíros sajt – Cheddart javaslom (én Magellánt használtam)
  • 100 g natúr krémsajt
  • 3 egész mozzarella
  • 2 dl tej
  • 2-3 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • olívaolaj
  • egy pár csípős szárazkolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss, apróra vágott petrezselyem
  • apróra vágott chili ízlés szerint

hozzavalok1.jpg

A Marinara szószhoz:

  • egy kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 egész babérlevél
  • bazsalikom
  • oregánó
  • 2 közepes szál répa
  • só, bors
  • 360 g sűrített paradicsom

marinara.jpg

Elkészítés:

A szarvacska tésztát sós, olajos vízben megfőzzük. Apróra vágjuk a kolbászt, a felét egy nagyobb lábosban, vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymanyomóval összepasszírozott fokhagymagerezdeket, az apróra vágott petrezselymet és a chilit. Kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd némi pirítás után mindezt felöntjük tejjel. Ekkor mehet bele a reszelt mozzarella, a reszelt Cheddar és a krémsajt is. Egyenletesen elkeverjük (közepesen sűrű, isteni illatú szószt kell kapnunk), majd belekeverjük a megfőtt tésztát. Az így kapott „Mac and Cheese”-t egy olívaolajjal kikent, magas falú, tűzálló tálba (pl. jénaiba) öntjük.

teszta2.jpg

Elkészítjük a gyors, házi Marinara szószt. Egy kisebb lábosban az apróra szeletelt hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lereszelt répát és az összenyomott fokhagymát. Miután kissé megpirul, ráöntjük a sűrített paradicsomot. Mehetnek bele a fűszerek: a , a frissen őrölt feketebors, 2 egész babérlevél, az oregánó és a bazsalikom (ez utóbbival vigyázzunk, ha túl sok kerül az ételbe, megkeseredik). Ha túl sűrű a szósz, egy kis vízzel felönthetjük. Hagyjuk kicsit rotyogni, hogy összeérjenek az ízek. Ha kész, vegyük ki a babérleveleket.

marinara2_felirat.jpg

A marinara szószt egyenletesen oszlassuk el a jénaiban fekvő tészta tetején. Szórjuk rá a maradék, felszeletelt szárazkolbászt, majd az egész tetejét fedjük be a szeletekre vágott mozzarellával. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg szépen megpirul a sajt teteje. Melegen tálaljuk, extraként meg lehet szórni pirított hagymával.


kesz.jpg

Sztori:

Alapvetően nagyon szeretem a csőben sült dolgokat, a sajtnak pedig egyenesen a megszállottja vagyok. Emellett mindig is ki akartam próbálni a Mac and Cheese-t házi változatban, ez a receptötlet pedig épp szembejött velem a tumblr-en. Külön jó pont, hogy ezzel a recepttel az olasz konyha egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb szószát, a Marinara elkészítését is megtanulhatjuk, ami a későbbiekben hasznos lehet tészták, házi pizzák, vagy húsok ízesítéséhez. A szerencsés együttállások után átszabtam a receptet némiképp a saját szájízem szerint, ezt olvashatjátok. Nagy sikere volt!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzmocskafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr598227768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2016.01.11. 19:03:49

Egy fél órán belül nekiállok ezt elkészíteni, drukkolj :)

Zuzmócska 2016.01.11. 19:44:09

@Hooshee: Hajrá, hajrá! Remélem, ízleni fog! :)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2016.01.12. 09:50:15

Nem lett rossz... de mivel hozzád hasonlóan én is nagy receptátszabó vagyok, ha legközelebb ezt főzöm, akkor
1: a sajtkrémbe több fokhagyma, legalább másfélszeres adag
2: valami karakteresebb sajt. Most cheddar volt, ez ne igazán vált be. Valami svájci rúzsos nekem jobban illene hozzá, Comté, vagy Appenzeller talán.

A többi maradhat :)

Zuzmócska 2016.01.12. 09:52:21

@Hooshee: Igen, ez már mind ízlés kérdése. :)
Nekem nagyon markáns volt a kolbász íze, ezért nem hiányoltam a fokhagymát. A sajtokkal pedig tényleg megéri kísérletezni, mindig másmilyen lesz.
süti beállítások módosítása