Hozzávalók:
A szószhoz:
- 500 g paradicsompüré (paradicsomlé)
- 2 konzerv (2x140 g) sűrített paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa (ez elhagyható)
- só
- frissen őrölt feketebors
- 3 babérlevél
- oregánó
- bazsalikom
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- olívaolaj
- víz
A húsgolyókhoz:
- 500 g darált hús (én sertésből csináltam, de a legjobb, ha fele-fele arányban sertés és marha)
- 80 g reszelt kemény, hosszú érlelésű sajt (pl. Grana Padano, én Colombust használtam)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fehér zsemle (szikkadt)
- 1 szelet félbarna kenyér
- 2 dl szobahőmérsékletű tej
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 tojás
- só
- frissen őrölt feketebors
- 1 csapott kávéskanál majoranna
- 1 csapott kávéskanál pirospaprika
- 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A húsgolyók elkészítéséhez először a szobahőmérsékletű tejbe beleáztatjuk a nagyobb darabokra tépkedett zsömlét és a héjától megszabadított kenyérszeletet. Mikor megszívta magát, a felesleges tejet leöntjük róla. Apróra kockázzuk a vereshagymát, majd olívaolajon megdinszteljük a fokhagymanyomóval összepasszírozott fokhagymagerezdekkel együtt. Egy nagy keverőtálba beletesszük a tejbe áztatott zsemlét és kenyeret, a darált húst, a megdinsztelt hagymát, a lereszelt sajtot és beleütjük a tojást is. Elkezdjük fűszerezni: ízlés szerint teszünk hozzá sót és frissen őrölt feketeborsot, majd mehet bele a pirospaprika, az őrölt szerecsendió és a majoranna is. Mindezt kézzel egyenletes masszává dolgozzuk, miközben fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, hogy jobban összeálljon. Ha tehetjük, fedjük le éjszakára és pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítjük a paradicsomos szószt. Apróra kockázzuk a vöröshagymát, lereszeljük a répát és fokhagymanyomón átpasszírozzuk a fokhagymagerezdeket. Mindezt olívaolajon, egy nagy lábosban megdinszteljük. Ha a hagyma üvegesre pirult, ráöntjük a paradicsompürét és a két sűrített paradicsom konzervet. Egy elég sűrű szószt kapunk így, úgyhogy érdemes némi vízzel hígítani. Beletesszük a babérleveleket, a cukrot, a bazsalikomot és az oregánót, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A szószt folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg rotyogni nem kezd.
Vizes kézzel a húsos masszából 4-5 cm átmérőjű golyókat szaggatunk. Ezeket óvatosan a rotyogó szószba engedjük úgy, hogy az teljesen ellepje. Fedő alatt, kis lángon körülbelül 40-45 percig főzzük, ritkán, vigyázva kevergetjük, hogy ne tapadjanak le a húsgolyók, de ne is essenek szét. Főtt spagetti tésztával, parmezánnal megszórva tálaljuk!
Sztori:
Imádom a mediterrán, olaszos konyhát: a polpette in sugo di pomodoro, azaz a húsgombóc paradicsomos mártással egy tradicionális szicíliai étel. A világgal talán a szigetről Amerikába burjánzó szervezett bűnözés, majd az erről készült gengszterfilmek (feltűnik A Keresztapában és a Nagymenőkben is) ismertették meg. Én is a filmeken keresztül találkoztam először az étellel (mert a gengszterfilmeknek is nagy rajongója vagyok), számomra ez a „gengszterek eledele”.