Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 szál közepes méretű répa
- 2 tojás
- 2 dl kristálycukor
- 2 dl fehérliszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 dl olaj
A mázhoz:
- 100 g krémsajt (NATÚR!)
- 5 dkg vaj
- 3 dl porcukor
- 2 teáskanál vanília aroma (vagy vaníliás cukor)
- + cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Hámozzuk meg, majd egy nagy lyukú reszelővel reszeljük le a répákat. Ha sok levet eresztenek, célszerű leszűrni belőle egy keveset, különben a tészta nem lesz megfelelő állagú.
Egy nagyobb tálban, habverő segítségével keverjük levegősre a kristálycukrot és a tojást. Ezek után adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a vaníliás cukrot. Megkeverjük, majd hozzádolgozzuk a reszelt répát és az olajat is.
A tésztát kivajazott, meglisztezett tepsibe öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben (alul-felül sütés) körülbelül 45 percig sütjük.
Amíg a piskóta sül, keverjük ki a torta tetejére kerülő sajtkrémet. Ehhez egy tálban olvasszuk fel a vajat, majd keverjük hozzá a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliát (vagy vaníliás cukrot). Homogén, enyhén folyós szószt kapunk.
Ha kihűlt a répatorta, a tetejére, viszonylag vastagon kenjük fel a sajtkrémet. A tökéletes íz eléréséért a mázra még szitáljunk cukrozatlan kakaóport (én ilyenkor egy kivágott papírséma segítségével valamilyen mintát is szoktam tenni rá).
Sztori:
Ezt a süteményt sokáig „Kösz a fuvart” répatortaként emlegettük a családban, mert egy kedves baráttól kaptuk az első prototípusát és a receptjét. Hálából adta a nekünk azért, mert reggelente elfuvaroztuk a gyermekét iskolába. Az én ízlésemnek ugyan ez túlságosan cukorbomba (nem vagyok valami édesszájú), de a környezetemben mindenki imádja, ezért viszonylag gyakran készítem el. Ezúttal a lakótársaim dobtak tőle hátast.