Zuzmócska főz

Sajtkrémes répatorta

2016. január 24. 16:21 - Zuzmócska

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 szál közepes méretű répa
  • 2 tojás
  • 2 dl kristálycukor
  • 2 dl fehérliszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl olaj

A mázhoz:

  • 100 g krémsajt (NATÚR!)
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl porcukor
  • 2 teáskanál vanília aroma (vagy vaníliás cukor)
  • + cukrozatlan kakaópor

hozzavalok.jpg

Elkészítés:

Hámozzuk meg, majd egy nagy lyukú reszelővel reszeljük le a répákat. Ha sok levet eresztenek, célszerű leszűrni belőle egy keveset, különben a tészta nem lesz megfelelő állagú.

Egy nagyobb tálban, habverő segítségével keverjük levegősre a kristálycukrot és a tojást. Ezek után adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a vaníliás cukrot. Megkeverjük, majd hozzádolgozzuk a reszelt répát és az olajat is. 

teszta.jpg

A tésztát kivajazott, meglisztezett tepsibe öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben (alul-felül sütés) körülbelül 45 percig sütjük.

Amíg a piskóta sül, keverjük ki a torta tetejére kerülő sajtkrémet. Ehhez egy tálban olvasszuk fel a vajat, majd keverjük hozzá a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliát (vagy vaníliás cukrot). Homogén, enyhén folyós szószt kapunk.

sajtkrem.jpg

Ha kihűlt a répatorta, a tetejére, viszonylag vastagon kenjük fel a sajtkrémet. A tökéletes íz eléréséért a mázra még szitáljunk cukrozatlan kakaóport (én ilyenkor egy kivágott papírséma segítségével valamilyen mintát is szoktam tenni rá).

kesz.jpg

Sztori:

Ezt a süteményt sokáig „Kösz a fuvartrépatortaként emlegettük a családban, mert egy kedves baráttól kaptuk az első prototípusát és a receptjét. Hálából adta a nekünk azért, mert reggelente elfuvaroztuk a gyermekét iskolába. Az én ízlésemnek ugyan ez túlságosan cukorbomba (nem vagyok valami édesszájú), de a környezetemben mindenki imádja, ezért viszonylag gyakran készítem el. Ezúttal a lakótársaim dobtak tőle hátast.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzmocskafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr658307564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása