Zuzmócska főz

Spenótos lasagne

2016. január 20. 18:00 - Zuzmócska

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 500 g darált sertéshús
  • 2 csomag (2x450 g) leveles spenót – lehet passzírozott paraj is, ha azt jobban szereted
  • frissen őrölt feketebors
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerecsendió
  • száraz lasagne tészta
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál fehérliszt
  • 5 dl szobahőmérsékletű tej
  • 100 g reszelt sajt (én mozzarellát használtam, de trappista is jó)
  • 1 kis doboz (250 g) datolya paradicsom

hozzavalok1.jpg

Elkészítés:

Egy nagy lábosban olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott hagymát és az összetört fokhagymát. Erre ráborítjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg ki nem fehéredik. Beleöntjük a spenótot és mehet tovább a fűszerezés: ízlés szerint adunk még hozzá sót és borsot, őrölt fehérborsot és szerecsendiót. Körülbelül tizenöt perc alatt összerottyantjuk.

spenot.jpg

Elkészítjük a besamel mártást: egy kisebb lábosban vajon aranybarnára pirítjuk a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett (én ehhez fém habverőt használok) felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a fűszereket: kevéske sót, borsot, fehérborsot és több szerecsendiót. Nem hagyjuk abba a keverést: amikor a mártás besűrűsödött, lekapcsoljuk alatta a lángot.

besamel.jpg

Egy magas falú tűzálló edényt kikenünk olívaolajjal. Ráhelyezünk egy réteg tésztalapot, majd egy réteg húsos-spenótot, egy réteg tésztalapot, egy réteg besamel mártást, majd megint egy réteg tésztalapot (ezt a sorrendet ismételgetjük). Az utolsó réteg spenótba belehelyezzük a félbe, vagy negyedbe vágott datolya paradicsomokat, erre egy réteg tészta, egy réteg besamel, majd a reszelt sajt jön. Előmelegített, 180 fokos sütőben (alul-felül sütés) kb. 50 percig sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirul a tetején a sajt.

lasagne.jpg

Sztori:

A lasagne az egyik legkönnyebben elkészíthető olasz étel, a spenótos változatának pedig kifejezetten a rajongója vagyok. Az étel vegetáriánus változatban is elkészíthető: ilyenkor néhány szál reszelt répát dinsztelünk a hagymával együtt, majd erre jön a spenót, amibe belemorzsolunk 300 g fetasajtot (vagy krémfehér sajtot).

kesz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzmocskafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr848280402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása