Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 500 g darált sertéshús
- 2 csomag (2x450 g) leveles spenót – lehet passzírozott paraj is, ha azt jobban szereted
- só
- frissen őrölt feketebors
- őrölt fehérbors
- őrölt szerecsendió
- száraz lasagne tészta
- 1,5 evőkanál vaj
- 2 evőkanál fehérliszt
- 5 dl szobahőmérsékletű tej
- 100 g reszelt sajt (én mozzarellát használtam, de trappista is jó)
- 1 kis doboz (250 g) datolya paradicsom
Elkészítés:
Egy nagy lábosban olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott hagymát és az összetört fokhagymát. Erre ráborítjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg ki nem fehéredik. Beleöntjük a spenótot és mehet tovább a fűszerezés: ízlés szerint adunk még hozzá sót és borsot, őrölt fehérborsot és szerecsendiót. Körülbelül tizenöt perc alatt összerottyantjuk.
Elkészítjük a besamel mártást: egy kisebb lábosban vajon aranybarnára pirítjuk a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett (én ehhez fém habverőt használok) felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a fűszereket: kevéske sót, borsot, fehérborsot és több szerecsendiót. Nem hagyjuk abba a keverést: amikor a mártás besűrűsödött, lekapcsoljuk alatta a lángot.
Egy magas falú tűzálló edényt kikenünk olívaolajjal. Ráhelyezünk egy réteg tésztalapot, majd egy réteg húsos-spenótot, egy réteg tésztalapot, egy réteg besamel mártást, majd megint egy réteg tésztalapot (ezt a sorrendet ismételgetjük). Az utolsó réteg spenótba belehelyezzük a félbe, vagy negyedbe vágott datolya paradicsomokat, erre egy réteg tészta, egy réteg besamel, majd a reszelt sajt jön. Előmelegített, 180 fokos sütőben (alul-felül sütés) kb. 50 percig sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirul a tetején a sajt.
Sztori:
A lasagne az egyik legkönnyebben elkészíthető olasz étel, a spenótos változatának pedig kifejezetten a rajongója vagyok. Az étel vegetáriánus változatban is elkészíthető: ilyenkor néhány szál reszelt répát dinsztelünk a hagymával együtt, majd erre jön a spenót, amibe belemorzsolunk 300 g fetasajtot (vagy krémfehér sajtot).