Hozzávalók:
- 8 dkg kukoricaliszt
- 8 dkg barnaliszt – tönkölybúzaliszt
- 8 dkg fehérliszt
- 4 dkg porcukor
- 4 dkg barna cukor (ledarálva)
- 2 evőkanál aszalt vörös áfonya apró darabokra vágva és porcukorba forgatva
- fél evőkanál étkezési levendula
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (háromféle liszt, kétféle cukor, vörösáfonya és levendula) egy nagyobb tálban egyenletesen elkeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, feldarabolt vajat (a sütőmargarint nem javaslom), a tojás sárgáját és a fél fehérjét. Kézzel dolgozzuk össze a tésztát, majd formáljunk belőle hengert, csomagoljuk fóliába. A rudat hűtőbe tesszük, amíg meg nem keményedik (én egész éjszakára bennhagytam). Amikor kivesszük, csomagoljuk ki és egy éles kés segítségével vágjuk kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Az így kapott kekszeket sütőpapírral kibélelt, vagy kivajazott tepsire helyezzük és előmelegített, 170 fokos sütőben 7-8 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Sztori:
Nálunk a nagyobb családi körben évek óta hagyomány, hogy kézzel készített ajándékokat adunk egymásnak. Ebben mindig nagy szerepet kapnak a konyhaművészethez kapcsolódó „termékek” (fűszerolaj, házi tojáslikőr, sütemény, stb.). Idén az unokanővéremtől ennek a keksznek a száraz alapját kaptuk egy szép befőttesüvegben, valamint a receptet. Egy kellemes, nem harsányan édes, porhanyós szárazsütemény lett, amit az év bármely időszakában el lehet készíteni.