Hozzávalók:
- 1 kg sütnivaló újkrumpli
- Só
- Bors
- Cayenne bors
- Pirospaprika
- Őrölt rozmaring
- Szárított petrezselyem
- 6-7 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
Elkészítés:
Kisebb méretű újkrumplikat választunk a steakburgonya elkészítéséhez. A krumplikat alaposan, mosogatókefe segítségével megtisztítjuk (ez apró sérüléseket ejt a burgonya felületén, így a fűszerek könnyebben beivódnak), NEM hámozzuk meg őket. A krumplikat csónak formában négy részre vágjuk, majd egy olívaolajjal kikent tűzálló edénybe helyezzük őket úgy, hogy a héjuk nézzen lefelé. Megszórjuk őket sóval, frissen őrölt borssal, némi pirospaprikával, őrölt rozmaringgal és Cayenne borssal (ha valaki nem szereti a csípőset, ez utóbbi elhagyható). A krumpli tetejére kevés olívaolajat öntünk, majd egy kanál segítségével megkeverjük az egészet, hogy a fűszerek némiképp eloszoljanak. Megszórjuk szárított petrezselyemmel (ha van friss, az még jobb!) és megtisztított, egész fokhagymagerezdeket dugdosunk a krumplicsónakok közé.
180 fokos, előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 50 percig sütjük lefedve, majd szabadon további 15-25 percig. Figyelni kell, hogy a fűszerpaprika ne égjen meg!
Sztori:
A krumpli talán a legsokoldalúbban elkészíthető köret. Fűszerbolondként viszont én hamar ráuntam a klasszikus krumplipüré/petrezselymes krumpli/sültkrumpli vonalra. Mindig érdekelt, hogyan csinálják a steakhouse-ok ezt a remek köretet, úgyhogy hosszas kísérletezés után megteremtettem a saját steakburi receptemet. Bár sütése sok időt igényel, a fűszerek harmonikus együttállásáért mindenképpen érdemes kipróbálni! Ráadásul rengeteg étel – elsősorban húsok - mellé remek köretként szolgál, sőt, mártogatósként is fogyasztható (pl. fokhagymás tejföllel vagy salsa szósszal).